Ekonomi

Çin zorunlu karşılık oranını düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşlarının mevduatları karşılığında rezerv olarak tutmaları gereken nakit ölçüsünü söz eden “zorunlu karşılık oranını” düşürdü.

Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, zorunlu karşılık oranının 5 Aralık’tan itibaren yüzde 0,25 azaltılacağı bildirildi.

Piyasaya daha fazla likidite sağlamayı ve kredi piyasasını rahatlatmayı hedefleyen kararın, yaklaşık 500 milyar yuan (yaklaşık 70 milyar dolar) nakit varlığı kredi verilmek üzere özgür bırakacağı kestirim ediliyor.

Çin Merkez Bankası, kararın akabinde Çin’deki finans kuruluşlarının uyguladığı zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 7,8’e ineceğini belirtti.

Karar, zarurî karşılık oranı halihazırda yüzde 5 olan kuruluşları kapsamayacak. Münasebetiyle bu, ülkedeki minimum zarurî karşılık oranı olacak.

Kararın, bankaların ve finans kuruluşlarının finansman maliyetlerini de yılda yaklaşık 5,6 milyar yuan (780 milyon dolar) azaltacağı öngörülüyor.

Banka, karara dair açıklamasında, “istikrarı önceleyen ihtiyatlı para politikasının sürdürüleceği”, “reel ekonominin teşvik edileceği” ve “aşırı parasal genişlemeden kaçınılacağı” bildirilerini verdi.

PBoC, en son nisanda mecburî karşılık oranını yüzde 0,25 azalmıştı. Banka geçen yıl da temmuz ve aralık aylarında yüzde 0,5 düşürmüştü.

GSYH’nin beşte biri karantinada

Kararın, Kovid-19 kısıtlamalarının olumsuz etkisini hisseden ekonomiye bir nebze nefes aldıracağı umuluyor.

Japon yatırım bankası Nomura, bu hafta yatırımcılarına gönderdiği analiz notunda, Çin’de artan Kovid-19 olayları nedeniyle kısmi karantina uygulanan bölgelerin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık beşte birine ulaştığını bildirmişti.

Omicron’un bulaşıcılığı yüksek alt varyantlarının yayılmasıyla sonbaharda ülkede vaka sayısı artarken, ekonomik faaliyetleri sekteye uğratan salgın tedbirlerinin son çeyrekte değişeceğine dair işaret görülmemesi, ekonomik beklentileri ve güveni olumsuz etkiliyor.

Çin ekonomisi 2022’nin birinci üç çeyreğinde yüzde 3 büyüme kaydederken, hükümetin bu yıl için yüzde 5,5 civarında olmasını öngördüğü büyüme amacına ulaşması sıkıntı görünüyor.

Çin, Kovid-19 salgınına karşı olayları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen “sıfır vaka” stratejisini uyguluyor. Strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler dalındaki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması yahut kapalı devre sürdürülmesi üzere katı ve geniş ölçekli önlemleri gerektiriyor. Önlemler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu